Karnas kokta ungtupp med currysås

Lägg en hel tupp, ca 3,5 kg´s, i en stor gryta, häll i vatten så det täcker hela tuppen.
Lägg i 3 st delade morötter
1 st delad palsternacka
1 st skivad purjolök
10 vitpepparkorn och 1 msk salt och kok upp.
Låt allt sjuda i ca 2,5 timme tills tuppen har en innertemp på 70-72 grader.
Ta upp tuppen och tranchera upp den, alt. stycka bitarna så de blir helt benfria.
Sila fonden och använd den till att göra en härlig currysås.

Currysås:
2 msk margarin
2 -3 msk curry
3 – 4 msk vetemjöl
8 dl buljong
1 rårivet äpple

Fräs fettet, curryn och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Tillsätt rårivet äpple och ev. salt. Lägg ner det kokta tuppköttet i currysåsen och servera med kokt ris eller potatis, gröna bönor och små cocktailtomater

Ät & Njut!!

Hur steker man en stor tocke?

Jo, så här gör man:
Sätt ugnen på 125 grader. Lägg tuppen i en braspanna. Fyll den med tex.äppelklyftor och katrinplommon. Salta och peppra.

Stek tuppen i 1 timme och 30 minuter per kg tupp. En tupp på 3 kg ska alltså stå i ugnen 4 timmar och 30 minuter.
Vill du kan du ösa den mellan varven, så blir den knaprig och fin.

Gör en gräddsås på den goda skyn och servera med en god kokt potatis, brysselkål, ättiksgurka och gelé till.

Ät och njut!

Agnetas Brysselkålspuré

För 6-8 personer
Ingredienser :
550 gr brysselkål
1 tsk salt
50 gram smör
1-1,5 dl creme fraiche
½-1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här :
Koka brysselkålen mjuk tillsammans med 1 tsk salt, ca 3-4 min. Lägg kålen i matberedaren tillsammans med smör, salt, peppar och mixa en stund. Tillsätt creme fraiche och mixa till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar. Värm purén strax före servering.

Mycket god till helstekt tupp!

Söta glaserade tuppklubbor

8 portioner
1,5 kg tuppklubbor
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
2 lagerblad
10 st vitpepparkorn
Glace:
4 msk sirap
2 msk limesaft
2 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här: Tärna grönsakerna, koka upp klubborna i en kastrull med vatten så att det täcker. Skumma av väl, lägg i kryddor och grönsaker. koka sakta i 30 minuter. Blanda allt till glacen och pensla tuppklubborna. Stek i ugnen på 200 grader tills de blivit bruna och lite knapriga, ca 20 minuter. Pensla och vrid kötet 2-3 gånger under tiden.

Festmiddag med tuppfilé i whiskey-sås

En väldigt enkel med otroligt god rätt som du lätt lagar till helgens festligheter.
4-6 portioner
2 st färska tuppfiléer
3 dl grädde (går alldeles utmärkt med matlagningsgrädde)
1/4-1/2 dl whiskey, ej för rökt sort
1/2 dl kinesisk soya

Dela de färska tuppfiléerna, antingen på längden eller i lite tjockare skivor. Lägg dem i en ugnsfast form, blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över. (Tycker du att såsen blir för simmig kan du reda den med lite maizena). Ställ in i ugnen, 175 gr. i ca 30-40 minuter. Servera med klyftpotatis eller pressad potatis.

Smaklig spis!

Tupplårfilé i currysås

4 portioner
4 tupplårfilér
Currysås:
2 msk margarin
2-3 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från tärning
1 litet rårivet äpple

Fräs fettet, curryn och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Tillsätt rårivet äpple och ev. salt. Lägg de råa tupplårfilébitarna i currysåsen och koka dem under lock i ca 30 minuter.
Servera med kokt ris eller potatis.

Mats goda tupp i vin

Tupp, 1 st
Vetemjöl, 2 msk
Salt, 1 krm
Vitpeppar, 1 krm
Smör och olja, tillräckligt
Vitlök, 2 klyftor
Timjan, minst 1 krm
Lagerblad, 2 st
Rödvin (Bourgogne) 4 dl
Små gula lökar, 15 st
Små färska championer, 200 gram
Fläsk, ekologiskt, 150 gram
Persilja

Bryn köttbitarna i riktigt smör t.ex. Skånemejeriernas ekologiska i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta, tillsätt krossad vitlök, timjan, lagerblad och häll på vinet. Det kan krävas mer vin då det kan koka ur, och när det gäller krydderierna – smaka av, så det blir rätt från början.

Sjud under lock i 20 min. Skala under tiden löken och ansa svamparna. Skär det goda fläsket i strimlor och bryn det tillsammans med svampen och lökarna. Lägg ner det brynta i grytan, sjud ytterligare åtminstone i 20 min.

Smaka av och eventuellt tillsätt mer salt och kryddor.

Ingemars ost-stinna tuppfiléer

Stek Tockafarmarens tuppfiléer i 50/50 olja/smör. När de är nästan färdiga gör du ett snitt i sidan och trycker in en bit Boels Blå.

Låt ligga kvar på järnet tills osten mjuknar. Strössla lite flingsalt och nymald svartpeppar över köttet…. et voila!

Lägg upp köttet på fat och bryn lite smör, som får ta smak av köttsafter och avrunnen ost. Droppa smöret över kokt småpotatis och servera med sallad. Våga blanda grönsaker, som du inte brukar använda.(tex fänkål ger en lätt anissmak. Bon appétit. Allt finns att köpa på Bondens Egen Marknad på Drottningtorget!

Tupp med mango chutney

4 port.
500 gram tuppfilé
1,5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1,5 msk kinesisk soya
2 tsk Sambal Oelek
1 purjolök
1 röd paprika
2 dl creme fraiche
3 msk Mango Chutney
1 färsk mango
Smör till stekning

Skär filén i mindre bitar och stek i smör. Tillsätt vatten, buljongtärning, soya och Sambal Oelek. Strimla purjon, skär paprikan i små bitar och rör ner i grytan. Tillsätt creme fraiche och Mango Chutney och låt puttra ca 10 min. Skala och skär mangon i bitar och rör ner i grytan.

Servera med ris.

Ät & njut!

Tupp-soppa med rotfrukter

4 – 6 portioner
2 färska tuppfileer à ca 500 gr/st
1 purjolök
2 stora morötter
1 stor palsternacka
1 kålrot
1 persiljerot
6 potatisar
Grönsaksbuljongtärning
Vatten
Salt, peppar
Hackad persilja

Skär tuppfiléerna i tärningar, bryn i smör. Strimla purjon och bryn tillsammans med filébitarna. Skär alla rotfrukterna i tärningar och blanda ner tillsammans med tuppbitarna. Tillsätt 1,5-2,0 liter vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Krydda. Sjud tills grönsakerna har mjuknat.

Ät & Njut!

Dragondoftande tupp

6-8 portioner
3-4 tuppfileer á ca 450 gram
2 msk smör
salt och peppar
1 msk pressad citron
1 tsk dragon
250 g champinjoner, burk
2 charlottenlökar
2 dl sky eller buljong på tärning
4-5 dl mellangrädde
(1-3 msk vetemjöl)
1-2 tsk dragon
Salt och peppar

Stek tuppfiléerna i smör, med salt, peppar, citron och dragon. Skär i skivor och lägg i ugnsfast form. Fräs champinjoner och lök, krydda med salt och peppar. Späd med buljong, häll på grädde, red ev av med mjöl. Tillsätt dragon och smaka av. Häll såsen över tuppen, strö över ost och gratinera i 225 grader till fin färg. Servera med ris och sallad.

Gunnels Parmatupp

4 tupplårfiléer utan ben eller 2 tuppfiléer, á 400 gram
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk oregano
4 stora eller 8 små skivor parmaskinka
ca. 3 dl vispgrädde eller mellangrädde
2 msk balsamvinäger
1 msk koncentrerad kycklingfond
2 pressade vitlöksklyftor
Sätt ugnen på 225 grader.

Krydda tuppdelarna med salt, peppar, och oregano. Bryn dem i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt tuppdelarna och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 25 min. Strö ev. över lite färsk oregano. Servera med potatis och frästa grönsaker.

Asiatiska tuppfärsbiffar

500 gram tuppfärs
1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 salladslök (eller 1/4 rödlök)
1 msk färskriven ingefära
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
½ dl grädde
Sesamfrö
Olivolja

Lägg färsen i en skål. Hacka chilin och löken och blanda med färsen. Tillsätt ingefära, salt, peppar och grädde. Forma till biffar. Vänd biffarna i sesamfrö. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek några minuter på varje sida tills de är genomstekta.

Tupp med enbär & timjan

4 portioner
2 färska tuppfiléer
salt & peppar
smör
6 stjälkar bladselleri
8 enbär
3 dl vispgrädde
1 tsk timjan

Salta o peppra tuppfiléerna, bryn dem i smör. Häll på 1 dl vatten och låt eftersteka under lock 10-15 min. Ta upp filéerna o lägg i folie under tiden du gör såsen. Spara skyn.
Skär sellerin i skivor, fräs i smör, krossa enbären i en mortel. Tillsätt grädde, skyn, enbär och timjan. Låt såsen koka samman 5 min och smaka av med salt och peppar.
Skiva upp tuppfiléerna och häll såsen över, servera potatis eller ris till.

Tuppfilé i blåmögelost-sås

4 portioner
Stek 2 tuppfilér, skiva upp dem och lägg i en ugnsfast form.
Skiva 1 purjolök i tunna skivor, bryn i lite smör.
Tillsätt 100-150 gram blåmögelost och smält ihop med
3 dl crème fraiche och 2 dl matlagningsgrädde. Salta och peppra.
Häll blandningen över tuppfiléerna och gratinera i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Servera pressad potatis till, och en god sallad.

Ät och njut!

Gräddig och len tuppsoppa från Tockafarmen

4 portioner

500 g tuppfilé
1 liter tuppbuljong
2 dl visp eller mellangrädde
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul paprika
6 st schalottenlökar
1 dl purjolök, finhackad
2 dl broccolibuketter, färska
2 dl svarta eller röda linser
2 msk olivolja
1,5 tsk curry
1,5 tsk torkad oregano
salt & mald peppar
Färsk hackad persilja

Skär ner tuppfilén i mindre bitar och stek färdigt i pannan, lägg till sidan.
Skiva champinjonerna, hacka paprikan fint, skiva löken och finhacka purjolöken. Fräs allt ihop med linserna och kryddorna i en kastrull med oljan.
Häll på grädde och buljong och koka i 15 minuter. Bryt ner broccolin och tillsätt tuppköttet. Krydda med salt och peppar och strö på hackad persilja.

TOCKAFARMARENS SÅSER

Tockafarmarens pepparrotscreme till varmrökt tuppfilé

4 portioner
2-3 dl grekisk youghurt
1 msk majonnäs
1-2 msk riven pepparrot ( på burk )
1 krm salt

Signes kalla pepparrotssås till varmrökt tupp

Vispa 2 dl vispgrädde luftigt till skum.
Blanda ner riven färsk pepparrot, ca 1,5 msk eller efter eget behag.
Tillsätt 2-3 msk äppelmos och 1 tsk salt. Låt stå kallt några timmar.

Serveras till t.ex en god kokt potatis och varmrökt tupp.

Berits ostsås

200 gram grönmögelost
100 gram Västerbottenost eller annan smakrik ost
2 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk fransk senap, ca
salt
peppar
Riv ostarna
Blanda med gräddfilen och creme fraichen
Smaksätt med salt och peppar

Berits gorgonzolaostsås

ca 4 personer
100-125 gr gorgonzolaost
50 gram smör
2 tsk mörk fransk senap
1 dl creme fraiche
salt
svartpeppar
½ msk körvel
½ msk dragon
Smält smör och ost
Tillsätt senap och creme fraiche
Smaksätt

Limesås

1 lime – skal och saft
Youghurt
Chiliflakes
Salt och peppar
Blanda allt.

 

Wasabikräm

1 lime – rivet skal
2 dl matlagningsyoughurt
Wasabi efter smak
Salt och peppar
Blanda allt.

 

Tips på tillbehör till Rökt Nobeltuppkorv

Till den rökta Nobeltuppkorven kan du använda dig av höstens alla härliga rotfrukter.
– Gräddstuvad spetskål eller vitkål
– En härlig rotfruktsgratäng
– Rotmos

Eller varför inte ett helt vanligt potatismos, smakar också ljuvligt till denna smakrika rökta Nobeltuppkorv.