Tockafarmarens recept på tupp

catering

 

Karna´s kokta ungtupp med currysås

 

Lägg en hel  tupp, ca 3,5 kg´s, i en stor gryta, häll i vatten så det täcker hela tuppen.

Lägg i 3 st delade morötter

1 st delad palsternacka

1 st skivad purjolök

10 vitpepparkorn och 1 msk salt och kok upp.

Låt allt sjuda i ca 2,5 timme tills tuppen har en innertemp på 70-72 grader.

Ta upp tuppen och tranchera upp den, alt. stycka bitarna så de blir helt benfria.

Sila fonden och använd den till att göra en härlig currysås.

Currysås:

2 msk margarin

2 -3 msk curry

3 – 4 msk vetemjöl

8 dl buljong

1  rårivet äpple

Fräs fettet, curryn och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Tillsätt rårivet äpple och ev. salt. Lägg ner det kokta tuppköttet i currysåsen och servera med kokt ris eller potatis, gröna bönor och små coctailtomater

Ät & Njut!!

 

Hur steker man en stor tocke?

Jo, så här gör man: Sätt ugnen på 125 grader. Lägg tuppen i en braspanna. Fyll den med tex.äppelklyftor och katrinplommon. Salta och peppra. Stek tuppen i 1 timme och 30 minuter per kg tupp. En tupp på 3 kg ska alltså stå i ugnen 4 timmar och 30 minuter. Vill du kan du ösa den mellan varven, så blir den knaprig och fin.

Gör en gräddsås på den goda skyn och servera med en god kokt potatis, brysselkål, ättiksgurka och gelé till. Ät och njut!

 

Agnetas Brysselkålspuré

För 6-8 personer

Ingredienser :

550 gr brysselkål

1 tsk salt

50 gram smör

1-1,5 dl creme fraiche

½-1 tsk salt

1 krm peppar

Gör så här :

Koka brysselkålen mjuk tillsammans med 1 tsk salt, ca 3-4 min. Lägg kålen i matberedaren tillsammans med smör, salt, peppar och mixa en stund. Tillsätt creme fraiche och mixa till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar. Värm purén strax före servering.

Mycket god till helstekt tupp!

hel-tupp-550

 

 Tockafarmarens pepparrotscreme till varmrökt tuppfilé

4 portioner

2-3 dl grekisk youghurt

1 msk majonnäs

1-2 msk riven pepparrot ( på burk )

1 krm salt

 

 

Tuppfilé i blåmögelost-sås

4 portioner

Stek 2 tuppfilér, skiva upp dem och lägg i en ugnsfast form.

Skiva 1 purjolök i tunna skivor, bryn i lite smör. Tillsätt 100-150 gram blåmögelost och smält ihop med 3 dl crème fraiche och 2 dl matlagningsgrädde. Salta och peppra. Häll blandningen över tuppfiléerna och gratinera i ugnen på 200 grader i 10 minuter. Servera pressad potatis till, och en god sallad.

Ät och njut!

 

Söta glaserade tuppklubbor

8 portioner

1,5 kg tuppklubbor

1 morot

1 palsternacka

1 gul lök

2 lagerblad

10 st vitpepparkorn

Glace:

4 msk sirap

2 msk limesaft

2 tsk salt

1 tsk grovmalen svartpeppar

Gör så här: Tärna grönsakerna, koka upp klubborna i en kastrull med vatten så att det täcker. Skumma av väl, lägg i kryddor och grönsaker. koka sakta i 30 minuter. Blanda allt till glacen och pensla tuppklubborna. Stek i ugnen på 200 grader tills de blivit bruna och lite knapriga, ca 20 minuter. Pensla och vrid kötet 2-3 gånger under tiden.

 

Festmiddag med tuppfilé i whiskey-sås

En väldigt enkel med otroligt god rätt som du lätt lagar till helgens festligheter.

4-6 portioner

2 st färska tuppfiléer

3 dl grädde (går alldeles utmärkt med matlagningsgrädde)

1/4-1/2 dl whiskey, ej för rökt sort

1/2 dl kinesisk soya

Dela de färska tuppfiléerna, antingen på längden eller i lite tjockare skivor. Lägg dem i en ugnsfast form, blanda ihop de övriga ingredienserna och häll över. (Tycker du att såsen blir för simmig kan du reda den med lite maizena). Ställ in i ugnen, 175 gr.  i ca 30-40 minuter. Servera med klyftpotatis eller pressad potatis.

Smaklig spis!

 

Tupplårfilé i currysås

4 portioner

4 tupplårfilér

Currysås:

2 msk margarin

2-3 tsk curry

3 msk vetemjöl

5 dl buljong från tärning

1 litet rårivet äpple

Fräs fettet, curryn och rör ner mjölet. Späd med buljongen under omrörning. Tillsätt rårivet äpple och ev. salt. Lägg de råa tupplårfilébitarna i currysåsen och koka dem under lock i ca 30 minuter. Servera med kokt ris eller potatis.

 

Signes kalla pepparrotssås till varmrökt tupp

Vispa 2 dl vispgrädde luftigt till skum. Blanda ner riven färsk pepparrot, ca 1,5 msk eller efter eget behag. Tillsätt 2-3 msk äppelmos och 1 tsk salt. Låt stå kallt några timmar. Serveras  till t.ex en god kokt potatis och varmrökt tupp.

 

Mats goda Tupp i Vin

Tupp, 1 st

Vetemjöl, 2 msk

Salt, 1 krm

Vitpeppar, 1 krm

Smör och olja, tillräckligt

Vitlök, 2 klyftor

Timjan, minst 1 krm

Lagerblad, 2 st

Rödvin (Bourgogne) 4 dl

Små gula lökar, 15 st

Små färska championer, 200 gram

Fläsk, ekologiskt, 150 gram

Persilja

Bryn köttbitarna i riktigt smör t.ex. Skånemejeriernas ekologiska i en stekpanna. Lägg över dem i en gryta, tillsätt krossad vitlök, timjan, lagerblad och häll på vinet. Det kan krävas mer vin då det kan koka ur, och när det gäller krydderierna – smaka av, så det blir rätt från början.

Sjud under lock i 20 min. Skala under tiden löken och ansa svamparna. Skär det goda fläsket i strimlor och bryn det tillsammans med svampen och lökarna. Lägg ner det brynta i grytan, sjud ytterligare åtminstone i 20 min.

Smaka av och eventuellt tillsätt mer salt och kryddor.

 

Ingemars Ost-stinna Tuppfiléer

Stek Tockafarmarens tuppfiléer i 50/50 olja/smör. När de är nästan färdiga gör du ett snitt i sidan och trycker in en bit Boels Blå.

Låt ligga kvar på järnet tills osten mjuknar. Strössla lite flingsalt och nymald svartpeppar över köttet…. et voila!

Lägg upp köttet på fat och bryn lite smör, som får ta smak av köttsafter och avrunnen ost. Droppa smöret över kokt småpotatis och servera med sallad. Våga blanda grönsaker, som du inte brukar använda.(tex fänkål ger en lätt anissmak. Bon appétit. Allt finns att köpa på Bondens Egen Marknad på Drottningtorget!

 

Tupp med Mango Chutney

4 port.

500 gram tuppfilé

1,5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning

1,5 msk kinesisk soya

2 tsk Sambal Oelek

1 purjolök

1 röd paprika

2 dl creme fraiche

3 msk Mango Chutney

1 färsk mango

Smör till stekning

Skär filén i mindre bitar och stek i smör. Tillsätt vatten, buljongtärning, soya och Sambal Oelek. Strimla purjon, skär paprikan i små bitar och rör ner i grytan. Tillsätt creme fraiche och Mango Chutney och låt puttra ca 10 min. Skala och skär mangon i bitar och rör ner i grytan.

Servera med ris.

Ät & njut!

 

Tupp-soppa med rotfrukter

4 – 6 portioner

2 färska tuppfileer à ca 500 gr/st

1 purjolök

2 stora morötter

1 stor palsternacka

1 kålrot

1 persiljerot

6 potatisar

Grönsaksbuljongtärning

Vatten

Salt, peppar

Hackad persilja

Skär tuppfiléerna i tärningar, bryn i smör. Strimla purjon och bryn tillsammans med filébitarna. Skär alla rotfrukterna  i tärningar och blanda ner tillsammans med tuppbitarna. Tillsätt 1,5-2,0 liter vatten och 1 grönsaksbuljongtärning. Krydda. Sjud tills grönsakerna har mjuknat.

Ät & Njut!

 

Dragondoftande tupp

6-8 portioner

3-4 tuppfileer á ca 450 gram

2 msk smör

salt och peppar

1 msk pressad citron

1 tsk dragon

250 g champinjoner, burk

2 charlottenlökar

2 dl sky eller buljong på tärning

4-5 dl mellangrädde

(1-3 msk vetemjöl)

1-2 tsk dragon

Salt och peppar

Stek tuppfiléerna i smör, med salt, peppar, citron och dragon. Skär i skivor och lägg i ugnsfast form. Fräs champinjoner och lök, krydda med salt och peppar. Späd med buljong, häll på grädde, red ev av med mjöl. Tillsätt dragon och smaka av. Häll såsen över tuppen, strö över ost och gratinera i 225 grader till fin färg. Servera med ris och sallad.

 

Gunnel´s Parmatupp

4 tupplårfiléer utan ben eller 2 tuppfiléer, á 400 gram

1 tsk salt

1 krm svartpeppar

2 tsk oregano

4 stora eller 8 små skivor parmaskinka

ca. 3 dl vispgrädde eller mellangrädde

2 msk balsamvinäger

1 msk koncentrerad kycklingfond

2 pressade vitlöksklyftor

Sätt ugnen på 225 grader.

Krydda tuppdelarna med salt, peppar, och oregano. Bryn dem i smör i en stekpanna. Linda skinkskivorna runt tuppdelarna och lägg i en ugnssäker form. Vispa ihop grädde, vinäger, fond och vitlök. Häll det i formen. Stek i mitten av ugnen ca 25 min. Strö ev. över lite färsk oregano. Servera med potatis och frästa grönsaker.

 

Asiatiska tuppfärsbiffar

500 gram tuppfärs

1 chilifrukt

1 vitlöksklyfta

1 salladslök (eller 1/4 rödlök)

1 msk färskriven ingefära

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

½ dl grädde

Sesamfrö

Olivolja

Lägg färsen i en skål. Hacka chilin och löken och blanda med färsen. Tillsätt ingefära, salt, peppar och grädde. Forma till biffar. Vänd biffarna i sesamfrö. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek några minuter på varje sida tills de är genomstekta.

 

Wasabikräm

1 lime – rivet skal

2 dl matlagningsyoughurt

Wasabi efter smak

Salt och peppar

Blanda allt.

 

Limesås

1 lime – skal och saft

Youghurt

Chiliflakes

Salt och peppar

Blanda allt.

 

Berits gorgonzolaostsås

ca 4 personer

100-125 gr gorgonzolaost

50 gram smör

2 tsk mörk fransk senap

1 dl creme fraiche

salt

svartpeppar

½ msk körvel

½ msk dragon

Smält smör och ost

Tillsätt senap och creme fraiche

Smaksätt

 

Berits ostsås

200 gram grönmögelost

100 gram Västerbottenost eller annan smakrik ost

2 dl creme fraiche

1 dl gräddfil

1 tsk fransk senap, ca

salt

peppar

Riv ostarna

Blanda med gräddfilen och creme fraichen

Smaksätt med salt och peppar

 

 

Tupp i grönpepparsås

4 portioner

2 tuppfiléer á 400 gram eller 4 tupplårfiléer

Stek tuppköttet i ugn tills innertemperaturen är 70 grader. Låt kallna. Skiva upp och lägg i eldfast form

Sås:

1 msk smör

1 msk mörk fransk senap

2 msk soya

1 ½ msk torr grovstött grönpeppar

4 dl Creme Fraiche

Garnering: 3/4 dl jordnötter

Smält matfettet och rör ner de övriga ingredienserna till såsen. Låt sjuda. Häll den över tuppköttet och låt det stå och dra några timmar eller över natten. Före serveringen värms rätten i 200 grader´s ugn ca.15 min. Strö över jordnötterna och servera med ris och en sallad.

 

Tips på tillbehör till Rökt Nobeltuppkorv

Till den rökta Nobeltuppkorven kan du använda dig av höstens alla härliga rotfrukter.

– Gräddstuvad spetskål eller vitkål

– En härlig rotfruktsgratäng

– Rotmos

Eller varför inte ett helt vanligt potatismos, smakar också ljuvligt till denna smakrika rökta Nobeltuppkorv.


Tockafarmarens Ungtupp

Alnarör, Önneslöv 1001
247 98 GENARP

Eva Nordin tel. 0709–44 12 48
Mikael Nordin tel. 0734-20 12 48

tockafarmaren@telia.com