Om Tockafarmarna

Allting började egentligen av en ren slump 1993. Grannen Bertil ringde en dag och undrade om vi var intresserade av att köpa 50 ungtuppar att föda upp för egen räkning. Vi tyckte det lät bra och tog emot de små tupparna. Efterhand som tiden gick blev de stora och vackra vita tuppar. Många av våra vänner och släkt var hos oss och tittade på de granna tupparna, och undrade ju då om det gick att beställa en riktigt stor tocke när det var dags för slakt. Vi tog emot en del beställningar och det slutade med att när det var dags för slakt var alla sålda…

Tockafarmen_069-550

Ja, då fick vi ju blodad tand och tänkte väl lite smått att detta är kanske en affärsidé som vi skulle satsa på i framtiden. Nya vackra vita tuppar sattes in i vårt gamla stall och så fortsatte det med några omgångar om året som blev sålda till gamla kunder, deras grannar och släktingar – ryktet spred sig om den goda stora ungtuppen som var lite äldre och större än en vanlig liten kyckling. 1999 stod vi i ett vägskäl. Då hade försäljningen ökat så mycket att vi fick ta och bestämma om någon av oss skulle släppa sitt fasta jobb och satsa på tupparna på heltid, eller om vi skulle lägga ner vår lilla verksamhet som nu blivit ganska stor. Eva tog då beslutet att säga upp sin fasta tjänst som tandsköterska i Lund och satsa fullt ut på tuppverksamheten.

Tidigare hade vi bara sålt hela tuppar till privatpersoner, men nu fick vi tänka om och vända oss även till restaurangvärlden, som var helt okänd för oss, för att få mer kontinuitet i uppfödning, slakt och försäljning. Detta innebar ju också, förstod vi efter samtal med krogarna, att vi måste stycka tupparna till mindre detaljer för att vara intressanta som leverantörer.

Tockafarmen_029-550

1999 skakades Skåne av en orkan vid namn Carola, och hon slet av hela taket på vårt gamla tuppstall. På våren år 2000 byggde vi ett helt nytt stall där det gamla hade legat, byggde samtidigt styck- och paketeringslokaler och införskaffade kylbil för godkända transporter till kund. Därefter började vi stycka tupparna till filé, lårfilé, klubbor och vingar och vacuumförpackade allt efter hur kunden önskade det. Vi började också röka tuppfilé och göra en del korvar. Krogkunderna tog oss till sina hjärtan och försäljningen ökade sakta men säkert. 2000 började vi också sälja våra produkter på Bondens Egen Marknad på Drottningtorget i Malmö.

2005 byggde vi sedan vårt andra tuppstall. Nu kunde vi slakta varje vecka och det blev ju bra för kunderna att alltid kunna få färska tuppar. 2007 fick vi den stora äran att leverera till festernas fest – Nobelmiddagen i Stadshuset i Stockholm, färsk tuppfilé och lårfilé leverarades och vi satt uppklädda i soffan vid TV:n och skålade i champagne när festligheterna gick av stapeln – mäkta stolta leverantörer! 2007 slutade även Mikael sitt fasta jobb och blev heltids-Tockafarmare. 2009 fick vi åter igen den stora lyckan att leverera till Nobelmiddagen, denna gång blev tuppen en del av huvudrätten som var färserad vaktel, där färsen bestod av lårfilé från Tockafarmen.

tockafarmaren-bondens-marknad

 


Tockafarmarens Ungtupp

Alnarör, Önneslöv 1001
247 98 GENARP

Eva Nordin tel. 0709–44 12 48
Mikael Nordin tel. 0734-20 12 48

tockafarmaren@telia.com